Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości

Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości odbędą się już po raz XIX -ty! 13 i 14 grudnia 2025 roku

Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości odbędą się już po raz XIX -ty! 13 i 14 grudnia 2025 roku (w sobotę i niedzielę) zapraszamy do ZEN.COM EXPO czyli Centrum Wystawienniczo-Kongresowego Województwa Podkarpackiego w Jasionce k. Rzeszowa. W imprezie weźmie udział ponad 100 wystawców, którzy jak co roku, zaprezentują pyszne smaki, sprawdzone receptury swych tradycyjnych wyrobów, wyrafinowane produkty oraz interesujące nowości. Z pewnością każdy pasjonat dobrej kuchni, zdrowego odżywiania oraz naturalnych kosmetyków znajdzie na Ekogali coś dla siebie. Odwiedzający Targi w prezencie będą otrzymywać choinki, zawieszki choinkowe oraz dekoracje świąteczne.

W strefie wypoczynku uczniowie Zespołu Szkół Gospodarczych im. Spytka Ligęzy w Rzeszowie zapraszają na pokaz pieczenia aromatycznych pierniczków. Czeka tam również wyśmienita kawa oraz rozgrzewająca, zimowa herbatka – idealne dopełnienie tej wyjątkowej atmosfery.

Nieopodal Pszczelarze zapraszają na „Pszczelą Wyspę”, gdzie można skosztować podkarpackich miodów najwyższej jakości oraz innych naturalnych, prozdrowotnych produktów pszczelich. Dla ciekawych przygotowano również możliwość zajrzenia do ula, obejrzenia sprzętu pszczelarskiego oraz dawnych urządzeń do wirowania miodu.

Dla dzieci przygotowaliśmy warsztaty edukacyjne, na których dowiedzą się prawie wszystkiego o pszczołach.

Organizatorami Ekogali są wspólnie Władysław Ortyl Marszałek Województwa Podkarpackiego, Konrad Fijołek Prezydent Miasta Rzeszowa oraz Marcin Fujarowicz Prezes Związku Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego”.  

Na odwiedzających czekają liczne degustacje i prezentacje oraz możliwość zakupu wielu produktów, nie tylko żywności, ale także naturalnych produktów i kosmetyków. Jak zwykle w programie znajdą się lubiane przez wszystkich pokazy live cooking „VIP-y gotują”, liczne prezentacje, degustacje oraz konkursy z nagrodami. W czasie niedzielnych wydarzeń będzie można dopingować Vip-y, podczas ich zmagań z przygotowaniem potraw świątecznych.

Organizatorzy pomyśleli także o najmłodszych. Dla nich właśnie zaaranżowana zostanie strefa warsztatów i animacji dla dzieci.

Wszyscy chętni do odwiedzenia Ekogali mogą bezpłatnie skorzystać z przejazdu Podmiejską Koleją Aglomeracyjną (PKA). Stacja kolejki znajduje się 100 metrów od wejścia na teren Targów.   

Targom towarzyszyć będzie Europejski Konkurs Kulinarny, będzie więc można obserwować zmagania uczestników konkursu i być może czegoś nowego się nauczyć. Będzie także konferencja dla pszczelarzy pn. „Pszczelarstwo w praktyce – wyzwania i rozwiązania” oraz występy artystyczne Zespołu „Moja Scheda” oraz „Żołyniacy”.  

Zachęcamy również do dołączenia do wydarzenia na Facebooku: https://www.facebook.com/www.ekogala.eu

Poniżej, a także w załączeniu szczegółowy program wydarzenia i serdecznie zapraszamy!

Program EKOGALI – XIX Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości

13 grudnia 2025 r. (sobota)

10:00 – 17:00 Zwiedzanie Targów

10:00 – 17:00 Pokaz i degustacja wypieków świątecznych z produktów polskich, w tym

ekologicznych (część wystawowa)

10:00 – 17:00 Strefa pszczelarska (część wystawowa)

11:00 – 15:00 XIX Europejski Konkurs Kulinarny – część I (konkurs kulinarny dla szkół

gastronomicznych; możliwość obserwowania zmagań uczestników; część wystawowa)

11:00 – 15:00 Warsztaty edukacyjne z pszczelarstwa dla dzieci i młodzieży (część

wystawowa)

11:00 – 15:00 Warsztaty i animacje dla najmłodszych (część wystawowa)

Scena w holu

11:00 – 11:45 Oficjalne otwarcie EKOGALI – XIX Międzynarodowych Targów Produktów i

Żywności Wysokiej Jakości

11:45 – 12:00 Uroczystość 20-lecia powstania Związku Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba

Rolnictwa Ekologicznego”

12:00 – 12:30 Wręczenie odznaczeń „Krzyż Świętego Ambrożego” oraz rozstrzygnięcie

konkursu „Najbardziej Aktywne Koło Pszczelarzy”

12:30 – 13:30 Seminarium dla uczniów szkół: „W kolorowym świecie pszczół” – prowadzą

nauczyciele Wojewódzkiego Zespołu ds. Edukacji Ekologicznej Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego

12:30 – 12:40 Wstęp i przywitanie uczestników: Prezes Zarządu Podkarpackiej Izby

Rolnictwa Ekologicznego

12:40 – 12:55 „Świąteczne pszczółki” – inscenizacja w wykonaniu dzieci ze Szkoły

Podstawowej nr 25 w Rzeszowie oraz Publicznego Przedszkola nr 22 w Rzeszowie

12:55 – 13:10 Wykład: „Dlaczego pszczoły są ważne?” – Krzysztof Bałon, właściciel Pasieki

„EKO BAŁON”

13:10 – 13:30 Rozstrzygnięcie konkursów plastycznych o tematyce pszczelarskiej,

prezentacja prac i wręczenie nagród laureatom

Sala konferencyjna (parter)

12:30 – 16:30 Panel konferencyjny dla pszczelarzy

12:30 – 12:45 Uroczyste otwarcie konferencji, przywitanie gości – Prezes Wojewódzkiego

Związku Pszczelarzy

12:45 – 14:15 Wykład: „Jakość i wartość prozdrowotna produktów pszczelich” – prof. dr hab.

inż. Małgorzata Dżugan

14:15 – 14:45 Przerwa kawowa

14:45 – 15:15 „Podkarpacki Miód Spadziowy jako ambasador jakości i tradycji” –

przedstawiciel Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych

15:15 – 15:45 „Promocja Podkarpackiego Miodu Spadziowego z Oznaczeniem Chronionej

Nazwy Pochodzenia” – przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

15:45 – 16:30 Panel dyskusyjny pt. „Gospodarka pasieczna w pasiekach certyfikowanych

BIO i CHNP” – moderowany przez pszczelarzy posiadających pasieki certyfikowane

16:30   Podsumowanie i zakończenie konferencji

14:00 – 15:00 Występ Zespołu „Moja Scheda” (scena w holu)

17:00               Zamknięcie Targów

14 grudnia 2025 r. (niedziela)

10:00 – 17:00 Zwiedzanie Targów

10:00 – 17:00 Pokaz i degustacja wypieków świątecznych z produktów polskich, w tym

ekologicznych (część wystawowa)

10:00 – 17:00 Strefa pszczelarska (część wystawowa)

11:00 – 15:00 XIX Europejski Konkurs Kulinarny – część II (konkurs kulinarny dla szkół

gastronomicznych; możliwość obserwowania zmagań uczestników; część wystawowa)

11:00 – 15:00 Warsztaty edukacyjne z pszczelarstwa dla dzieci i młodzieży (część

wystawowa)

11:00 – 15:00 Warsztaty i animacje dla najmłodszych (część wystawowa)

12:00 – 12:45 „VIP-y gotują” – część I (część wystawowa)

13:00 – 13:45 „VIP-y gotują” – część II (część wystawowa)

14:00 – 15:00 Występ Zespołu „Żołyniacy” (scena w holu)

16:00 – 16:55 Rozstrzygnięcie XIX Europejskiego Konkursu Kulinarnego, wręczenie nagród

(scena w holu)

17:00               Zamknięcie Targów

Tryb czytania
Przewijanie do góry